VM i Marblehead 

Fredagen den 30 september

Så är då VM-seglingarna avslutade! Under dagen seglades tre omgångar, alltså 15 heat plus ett A-heat som var kvar från igår. För Rolfs och Pers del var det C-heat, med ett besök i D för Per, som gällde. Första seglingen var ett fint lättvindskör med A-rigg medan de två sista seglades i ca. 8 m/s med C-rigg. Återigen fungerade våra båtar bra och prestandamässigt skäms de inte för sig. Det gäller bara att inte göra några misstag som rorsman.

Mästerskapet vanns i överlägsen stil av Brad Gibson i GBR 42, en Grunge av hans egen konstruktion. Varken båten eller Brad verkar ha några svaga sidor. Han forsar fram på undanvinden och går, när han behöver, högre än alla andra på kryssen. Det är en fröjd att se honom kontrollera båten perfekt i hård vind!

När resultaten summerades slutade Per på 42:a plats och Rolf på 43:e. Det skiljde 6 poäng mellan oss efter en veckas segling. Snacka om att gå lika! När vi summerar veckan kan vi konstatera att vi måste bli bättre på att segla i stora fält med många duktiga med-tävlare. Det är också viktigt att snabbt kunna byta riggar och hitta rätt inställningar. Detta innebär att vi måste tävla mer internationellt för att utveckla oss. Här har vi lärt oss att segla i tuff sjögång. Det innebär betydligt bukigare segel och större spalt mellan stor och fock samt mer twist.

I morgon väntar ca. 75 mils körning till södra Tyskland. Sedan kommer vi hem på söndag kväll.

Väl mött på kappseglingsbanan därhemma!

Torsdagen den 29 september

Idag har vi fått segla mycket.Vi har lärt oss av förhållandena här och avancerat i heaten några gånger.De gånger det inte går så bra beror det oftast på tång - en Marblehead går inte fort med stora ruskor runt kölen! Detta drabbar naturligtvis alla från och till men man tycker att man själv är mest drabbad.

Dagens första seglingar gick i svaga, oberäkneliga vindar. I Pers C-heat fastnade hans båt i två andra, något han inte såg från rorsmansplatsen. När alla andra startat blev härvan av båtar synlig. Både Pers båt och en fransk hade blivit av med masterna! Hur det gick till vet ingen. Alltså inga protester och Per ramlade ned till D. Under senare delen av dagen har Rolf seglat mycket bra och bl.a. vunnit ett E-heat stort. Snyggt!

Våra heat under dagen har varit: Rolf: D  E  E  D  C  C  B

                                 Per:  C  D  C  B  C  B  C

Vi kan konstatera att våra båtar går lika högt och fort som de flesta andra och det känns bra. Efter 11 genomförda seglingar ligger Per 43:a och Rolf 46:a. I morgon är sista seglingsdagen och vi får se om det går att genomföra två omgångar till, alltså 10 heat.

Tisdagen den 27 september

Dagen började med svaga vindar och ett B och ett A-heat avgjordes. Därefter blev det uppehåll och lunch innan seglingarna kunde starta igen.

Rolf har under dagen gjort tre seglingar i D-heat. I det andra seglade han bra och låg på femte plats vilket betyder uppflyttning. Då råkade han vidröra pliktmärket vilket han själv inte såg. Domarna uppmärksammade det, men Rolf hörde inte deras rop. Det berodde på att vi som seglare får gå med båtarna längs stranden och om domarna i det läget befinner sig någonstans längre bort, hör man inte deras tillrop. När domarna utdömer straff gäller två varv. Rolf tvingades alltså till två straffsvängar på sista länsen och tappade därmed sin plats för uppflyttning.

Per började i D-heat men seglade upp sig till C. Där lyckades han hålla sig kvar i två heat. Det gjorde att han avancerat 14 placeringar under dagen. Det är nu tätt mellan de svenska båtarna - Rolf ligger 1 poäng före Per! Rolf är 44:a och Per 45:a.

Under dagens seglingar fick vi se en uppvisning av regerande världsmästaren Brad Gibson i GBR 42. I ett A-heat tjuv-startade han, och eftersom flagga I gällde, måste han runda ett startmärke när han startade om. Det gjorde han och sedan började upphämtningen. Under det första varvet (vi seglar tre varv) tog han bara några båtar, men under det andra och tredje prickade han varje skift rätt och i mål slutade han trea! Mycket imponerande när motståndet var världens bästa Marbleheadseglare!  

I morgon är det vilodag med årsmöte i Internationella Marbleheadseglarförbundet på kvällen. På torsdag tävlar vi igen. 

Måndagen den 26 september

Alla som seglat på Gardasjön vittnar om hur speciell vinden är här. På morgonen och en bit in på förmiddagen drar det från NO. Det kan vara upp till 6 m/s och vågorna blir höga. Man får se upp när man sjösätter och tar upp båten så man inte får en ofrivillig dusch på bryggan! Vid 11-tiden börjar vinden avta för att lägga sig helt en halvtimma senare. Sedan väntar ungefär en timmas totalt stiljte med kvarstående skvalpsjö. Därefter börjar det dra från motsatt håll, från syd, och vinden tilltar hela tiden. Framåt eftermiddagen är styrkan ca. 8 m/s med stora vågor. Runt 18-tiden är sedan vinden slut för dagen!

Dagens seglingar har gått lite bättre för Per. Han avancerade upp till D-heat där han träffade på Rolf, som efter en del incidenter ramlat ned dit från C. Där möttes de ett par gånger innan Per gjorde en kort visit i C. Där blev han påseglad och var tvungen att utgå. Morgondagen börjar bägge i D. Gothic XP:n och Vicin går lika fort och högt som andra båtar men eftersom vi inte är så vana vid stora, täta fält är det lätt att hamna i trubbel. Efter fem seglingar ligger Rolf på 42:a plats och Per på 59:e. Vi tar nya tag i morgon!

Söndagen den 25 september

Äntligen racedags! Efter rorsmansmötet blev seglingarna uppskjutna på grund av vinden. På morgonen kom den ganska hårt från NO men mycket skvalp och grov sjö. Man blev genomblöt på sjösättningsrampen! Därefter avtog vinden successivt för att lägga sig helt. Solen stekte och det var behagliga förhållanden för allt utom segling!

Efter lunch stabiliserades vinden från S och seglingarna startades. Rolf började i ett D-kvalheat och seglade så bra att han slutade 7:a. Det innebar att skulle börja segla i C-heatet. Per misslyckades i sitt kvalheat. Han blev inklämd och vänd på i starten utan att det gick att se vem som var skyldig. Från seglarnas position såg man inte startlinjen. Efter två straffsvängar hade han bara en båt efter sig i mål. Det innebar start i E-heat. Rolf seglade väl i sitt C-heat. Han arbetade sig sakta upp i fältet och efter att en båt framför honom blivit diskad klarade han uppflyttning till B. I det heatet råkade han dock ut för en kollision och slutade näst sist och får därmed börja morgondagens seglingar i C.

Pers start i E-heatet blev lite för snabb - tjuvstart! Efter omstart seglade han dock upp sig något ända tills båten fått sjögräs runt kölen och farten avstannat.
I ett försök att komma ifatt tappade Per koncentrationen och rundade fel läns-
märke och blev därmed utesluten ur seglingen. Vilken start!

Nu gäller det att ladda med en god middag och komma igen i morgon!


Lördagen den 24 september


Morgonen började med en capuccino i restaurangen alldeles bredvid startområdet. Detta var i väntan på vind. Så småningom började det dra lite och vi seglade med A-riggarna. Det gällde att ha ett trim som fungerar i skvalpig sjö. Vågorna var stora, kom från olika håll och vinden var svag. Framåt dagen ökade den för att sedan lägga sig helt.

Vid 12.30-tiden kom den sydliga vinden som snabbt blev ganska frisk. Rolf riggade ned till B och Per till C. 
C visade sig vara i minsta laget, och det var en nyttig erfarenhet att göra inför kommande dagar. Vi kunde konstatera att kvalitén på både deltagare och båtar är hög! Man såg inga risiga båtar och knappast ett enda segel med någon rynka. Detta blir tufft!

På kvällen samlades alla deltagare i centrum av Limone och varje lands trupp fick en flagga. Därefter marscherade vi, med borgmästaren i täten, till Piazza Garibaldi där invigningen hölls. Efter ett stort antal anföranden av prominenta personer väntade mingel med champagne, ost och tilltugg. Sen samlades alla på en restaurang för att avnjuta invigningsmiddagen. Vi var långt över 100 personer så det tog sin tid.

Väl hemma på hotellet väntar en välbehövlig vila. I morgon gäller det att vara på topp för då börjar allvaret!Rapport från Rolf och Pers VM-äventyr


Fredagen den 23 september

Idag anlände vi till Limone sul Garda och seglingsplatsen efter ca 160 mils körning från Landskrona. Gardasjön är vacker! Temperaturen låg runt 24 grader och en frisk vind drog längs sjön. Det blev dock ingen segling för oss idag - registrering och mätning stod på programmet. Det största problemet var att få plats med båten i båthangaren. 76 M-båtar med riggar tar plats!

Efter en god middag på en lokal restaurang behöver vi nu sova! I morgon ska vi känna på vattnet och konkurrenterna i träningsseglingar. På kvällen väntar invigningsceremoni och regattamiddag.

VM 2016 

Här finns en presentation av VM i Gardasjön i september
Sverige kommer likt 2014 att representeras av SWE 93 och SWE 27 

VM 2014 i Gouda, Holland 

2014 representerades Sverige av SWE 93 och SWE 29 vid VM-seglingarna i Holländska Gouda. Här följer lite bilder och upplevelser från Rolf och Per.

 Våra intryck från VM 

Så är då VM-veckan över och vi är hemma igen, många erfarenheter och upplevelser rikare. Efter 20 seglingar och med fler heat seglade kan vi konstatera följande: 
Våra båtar har samma speed och höjd som de bästa. Vi seglade en morgon med GBR 42 i lättvind och A-rigg och vi gick lika fort och högt som honom. När det blåste hårdare höll vi också jämna steg med andra båtar. 
Misstag straffas hårt med många duktiga seglare i heatet. En kollision eller bojberöring med åtföljande 360-straffrunda innebär att man är bland de sista. För ett antal år sedan blev det fritt att prova segling utan straff för bojberöring. Vi i SMSF hoppade på det tåget och vi kan nu konstatera att det var rätt. Under VM-seglingarna var det ofta diskussion om huruvida man var mot bojen eller ej, om det var en våg som flyttade bojen, osv. Dessutom skedde många bojberöringar som inte vare sig seglare eller domare såg, men som man som åskådare med en annan position uppfattade. I det läget känns det bättre att segla och inte bli straffad om man berör en boj, så som vi gjort i Sverige i många år. Det andra alternativet kräver absolut domare och kanske inte bara en. Under VM dömde fyra domare varje heat och till sin hjälp hade de fyra observatörer. När vi inte seglade kunde vi utses till observatörer och vår uppgift var då att se upp med kollisioner och bojberöringar.  

För att nå ännu bättre placeringar i ett kommande VM behöver vi träna att segla i större fält med många jämna båtar. Kryssrundningen efter start är alltid kritisk och här vill man helst komma in för styrbord. Ofta vill flera andra det också, och de är där precis samtidigt! 
Starter är alltid viktiga i segling och när en ända av linjen är favoriserad är alla båtar där. Hur startar man då? Vid några seglingar med vindvrid i starten fick svartflagg användas, och flera båtar diskades. 
Vidare kan vi konstatera att när vinden kommer ifrån land, vrider den mycket oavsett var man seglar! Banläggarna hade ett styvt jobb att hela tiden justera banan. De la fyra kryssmärken med olika färg, och en minut före start hissades en flagga som visade vilket märke som var kryssmärke. Märket närmast babord om det var pliktmärke. Under rådande förhållanden måste vi säga att banläggningen fungerade mycket bra. 
Efter våra respektive kvalificeringsseglingar hamnade vi bägge i B-heat från början.  Därifrån vandrade vi sedan uppåt och nedåt under veckans seglingar. Det viktigaste var att försöka undvika de fyra sista platserna i heatet, för då flyttades man ned till heatet under i nästa segling. Detta innebar att man ibland tittade mer bakåt än framåt under seglingen! Vi kunde också konstatera att det var mycket lättare att hänga kvar i ett visst heat än att gå upp till heatet över. För att göra det måste man nämligen vara bland de fyra första, vilket var nog så besvärligt! 
Seglingsanläggningen var fantastiskt fin och där höll inte bara seglare till utan även roddare. Sjön var stor och hade anlagts efter att man brutit torv på ett jättestort område. Torven hade funnits ned till ca. 3 meters djup och när brytningen var slut, släppte man in vatten från en intilliggande kanal. Vips hade man en sjö med 2 – 3 meters djup, perfekt för segling och rodd! 
Vid prisutdelningen höll Brad Gibson ett tacktal. Han framhöll att kvalitén på seglarna i årets VM var betydligt högre än för två år sedan i Pleurmel i Frankrike. Han tyckte att alla visat gott seglingskunnande och sportsmanship och han lovordade organisationen och arrangörerna. Fina ord från en mycket värdig vinnare! 


Per och Rolf 

 VM Aktuellt från Gouda 2014


Lördagen den 5 juli


 Mätning. Både SWE 27 och SWE 93 mätte in!


Söndagen den 6 juli 

Idag har vi träningsseglat och kört ett par tune up-race. Vinden har varit byig och mellan 5 och 10m/s. Vindkantringarna i sjön här är som i Tranås så vi känner oss hemma!
På kvällen var det invigning med tal av borgmästaren och seglingsledaren, flaggor hissades och vi avnjöt en god middag.


Måndagen den 7 juli

Dagen började med kvalheat. Båtarna skulle fördelas på heat från A till E. Både SWE 27 och SWE 93 kvalade in till första B-heat. Hela dagen har präglats av svaga och växlande vindar. SWE 27 lyckades ta sig upp till ett A-heat, men ramlade ner till B igen. SWE 93 gjorde en dykning ner till D men seglade sedan rakt upp till B-heat. Bra jobbat!
Efter fyra seglingar ligger SWE 27 på 21:a plats och SWE 93 på 34:e plats.

I morgon får bägge båtarna börja i C-heat.


Tisdagen den 8 juli

Efter början i C-heat gick Rolf direkt upp i B och stannade kvar där alla seglingar under dagen. Per blev kvar i C-heat ända tills sista seglingen då han ramlande ner till D där han får börja onsdagens seglingar. Dagen har präglats av mycket regn och vindar på mellan 3 - 5 m/s. Även Graham Bantock intygade att vriden var svåra att bemästra. Placeringarna är (med en strykning): Rolf ligger 26:a och Per på 30:e plats.


Onsdagen den 9 juli

Idag regnade det ännu mer än igår - skyfall är en bra benämning! Vinden var hård och byig med upp till 12m/s i byarna. Dykningarna var många och flera master gick av. Rolf började i B men åkte ner till C och var kvar där resten av dagen ända tills sista heatet. Då gick bommen av och i morgon börjar Rolf i D-heat.
Per började dagen i D-heat men seglade upp till C i de två sista seglingarna. Placeringsmässigt ligger Rolf på 32:a plats och Per på 35:e. Vi tar nya tag i morgon! 


Torsdag den 10 juli

Solen var tillbaka men vinden var svag 0-3m/s.

Per seglade upp till B i första seglingen och i sista seglingen för dagen blev

 det ett besök i A heatet. Mycket bra seglat !

Rolf började i D men ramlade ner E och var kvar där resten av dagen.

Placeringsmässigt ligger Per på 30:a plats och Rolf på 38:e.  


Fredagen 11 juli

Ingen vind på förmiddagen. Det var stabil vind först vid 12 tiden.

Det blev 2 seglingar.

Per seglade båda i B.

Rolf seglade upp till C i första seglingen och blev kvar i C i segling 2.


Resultat VM:

Per kom på 30:e plats och Rolf på 38:e.


Inmätning 

 Söndag 6 juli

 

 Måndag 7juli

Måndag

 Tisdag 8 juli

 Onsdag 9 jul

Per i ensam ledning i D heat.