Vad är Marblehead?


Marblehead är en radiostyrd segelbåt, som är en konstruktionsklass. Detta innebär att båtarna ser ganska olika ut men fortfarande tävlar under samma förutsättningar. Ursprungsregeln sammanställdes år 1932 av Roy L. Clough, i Marblehead, Massachusetts, USA. Regeln bygger på några enkla bestämmelser om båtens längd, segelyta och maximal masthöjd. Djupgåendet är maximerat till 70 cm. I övrigt är mycket fritt för konstruktören vad gäller material, utformning, vikt osv. Båten har en total längd av max 1290 mm, väger normalt 3-5 kg och har en segelyta på max 0.5161 m2.

Marblehead är den klass som sett mest utveckling under årens lopp. Från början seglade man båtarna med vindroder, men allt eftersom utvecklingen gick framåt plockade man i radiostyrningar i båtarna. Idag har de flesta så kallade 2,4 GHz -sändare och mottagare i båtarna. Det innebär att man inte behöver plocka med olika kristaller längre, utan radio och mottagare letar själva upp en ledig kanal och låser sändare och mottagare mot den. Smidigt! Dom här radioapparaterna var för några år sedan ganska dyra men idag kan man hitta dom för runt 1500 SEK.

Idag är kolfiber det material som används till skrov, rigg, köl och roder i de flesta fall. Kolfiberns egenskaper med sin låga vikt i förhållande till sin styrka är oslagbar i det här fallet. I flera av de hembyggda konstruktionerna har kolfiberväv blandats med antingen en tunn glasfiberväv eller  aramidväv (kevlar), för att öka slagtåligheten.

Vad gäller segel så är de flesta antingen köpta från en Engelsk eller Tysk tillverkare. En handfull seglare har testat att göra egna segel, men det är mycket svårt.

Båtarna innehåller ganska enkel elektronik. Det som krävs för att styra båt och segel är följande:

Ett styrservo - Till rodret
En Skotvinsch - För att skota in/ut seglet
Strömförsörjning till mottagare vanligtvis en 2cells LiPo-ack
En mottagare
En Sändare, två kanaler räcker

Är du sugen att prova på sporten? Ta gärna kontakt med någon av kontaktpersonerna du hittar under fliken "Förbundet" ovan, eller besök någon tävlingsplats. Kontaktpersonerna brukar även ha koll på om det finns båtar till salu ute i landet som inte finns på hemsidans Köp/Sälj-sida. I racekalendern finns datum och platser för våra seglingar, kom gärna och titta!

Här finns några exempel på olika Marbleheadkonstruktioner 


För dig som är byggsugen finns ritningar på flera håll. Kolla gärna länkarna nedan!