I verkstan´ 


Här finns bilder från nybyggen, renoveringar samt vanligt skruvande

Skriv gärna en rad om vad som pågår och ta en bild och skicka till webmaster! 


Testsegling VICI 2.0


Så var det äntligen dags för provsegling av nya båten, Vici 2.0! Efter mycket slipande, lackande, dragning av skot och intrimmande av winsch och styrservo bar det av till vattnet. Prognosen lovade västlig vind på uppemot 10 m/s. Den såg vi inte mycket av men 0-3m/s fick duga.
Första seglingen blev med A-riggen. Båten balanserade perfekt och kändes kvick och lättstyrd. Som referens hade vi SWE 24, Victoryn som varit så framgångsrik. Båtarna seglade väldigt lika med en liten tendens till övertag för den nya konstruktionen. Vid ett tillfälle kom en tryckare som skulle fått den tidigare versionen att dyka. Den nya knyckte till nedåt med stäven men dök aldrig utan accelererade istället, precis som man önskar. Hoppas det beteendet kvarstår även vid friskare vind.
Så blev det byte till B-riggen vilken var lite för liten emellanåt. När byarna kom kände vi dock att balansen var bra och fart och höjd likaså. Det som behöver justeras ligger inom spannet för vanligt trim. Jätteskönt!
Nu återstår att gjuta en bogfender, anpassa alla riggar och mäta in båten. Sedan hoppas vi på att den nya säsongen snart ska komma igång!

Per och Jakob

Skrovtillverkningen är i full gång och skrov nr 2 har lämnat pluggen för vidare bearbetning. Pluggen har klarat sig bra så här långt och ej behövt spacklas om emellan gjutningarna. Släppmedlet vi använder fungerar klockrent! Lite nytt sådant och vi är på gång med nästa båt!

I och med den nya placeringen på fenan i båten (längre akter över), behöver bulben en ny form för att fungera och prestera maximalt. Den befintliga bulben skulle hamna för långt fram för att få båten att flyta på vattenlinjen. Med viktcentrum ett par centimeter framför fenans framkant skulle bulben vilja vrida fenan vilket inte är att föredra. Med den nya bulben som har en bättre NACA-profil för ändamålet ligger massan längre fram i profilen. Detta tillåter att den monteras med COG (Center Of Gravity) på fenans framkant. 
Full fart i verkstan! Plugg till Vici 2.0 är på gång

Focus ligger på ett lite fylligare och stabilare skrov, 8mm bredare och med fena och master
flyttade en bra bit bakåt på skrovet vilket jag hoppas ska ge bättre undanvindsbalans.


Det jag vill testa med den nya designen är följande:

Bredare
- 150mm total bredd jämfört med tidigare 142mm

Mer volym i fören
- Utnyttja volymen istället för steglisten i stäven

Högre stäv
- Nya designen har lägre skrovsidor än tidigare designer för att minimera vindens inverkan på skrovet, däremot är stäven höjd fem millimeter mot tidigare.

Balans
- Nya designen tillåter en placering av fenan hela 30mm längre akter över än tidigare vilket innebär mer volym framför båda masterna och kommer motverka dykning. 

Design
- Designens undervattenskropp bygger på cirkelbågar tvärskepps där den totala våta ytan långskepps kan liknas vid en kil föröver som övergår i en droppform.Efter en tids paus i arbetet med pluggen märkte jag att den vridet sig, antagligen på grund av fukt. Pluggen fick därför skrotas tyvärr och en ny göras i foam istället. Detta har fördröjt skrovtillverkningen en del men i dagarna kommer första lagret glasfiber läggas på den. Snart tillbaka på ruta ett!

Vid sidan av detta håller utformningen av däcket på att ta form. Jämfört med tidigare kommer brunnen bli grundare, längre och med en cirkelbåge mellan skrovsidorna vilket borde göra att vatten lättare rinner ur vid krängning. En del saker är klara för bearbetning.2016 - Ny lack! /Jakob SWE24 

19/7 nådde projektet sitt rätta element! Testsegling i lätt A-väder i Seglarvik / Jakob


Nu har det blivit lite färg på skrovet / Jakob

Lite har hänt sedan sist. Nu är de flesta delarna klara, "bara" monteringen kvar  / Jakob

Nu har det äntligen blivit ett skrov på pluggen! / Jakob 

Nu har det gjorts lite skrovtillbehör med den nya väven från Grekland. Väven är mycket lättarbetad och den blir väldigt styv när den härdat. Till att börja med gjorde jag ett prov med två lager. Det andra lagret vred jag ca 30 grader mot det första eftersom kolfibrerna endast går i en riktning i väven. Resultatet blev helt klart godkänt. Efter det så gjorde jag en brunn till don konventionella riggarna och en fenkassett. I de båda är det två lager med 125g kol/glas-väven och två lager 50g glasfiber.

På bilderna är detaljerna precis tagna ur sina formar, finjustering kommer som synes att behövas!     

Äntligen - En färdig plugg! / Jakob

Då var vi av byggbädden! Nu har jag ägnat lite tid åt relingen och däcket. Fördäcket har jag byggt igen, det ska sedan byggas direkt på pluggen. Mittdäck och akterdäck byggs på en glasskiva. På bilderna är det lagt glasfiber runt relingen och ner en liten bit på skrovsidorna. /Jakob

Då var det dags för lite bilder igen. Pluggen börjar ta form och den ska nu formslipas. Jag har lagt på glasfiber och börjat spackla.

Efter att första Victory-projektet hamnat hos Tekniska verken i LKPG för att bli värme har ritningen omarbetats och en ny design tagit steget från ritbord till plugg / Jakob

"Victory" - Lite bilder från ritbordet / Jakob

Arbete med plugg till nytt Marbleheadprojekt, Gothic MX av Frank Russell / Per M

Ställer in mina riggar till det nya Jive-skrovet / Jakob 

Kvicken, SWE 24 ådrog sig en del större skador under Klassmästerskapet i Falkenberg, med tre sprickor i skrovet, bortsliten akterstagsinfästning och en skörad rigg, bestämmdes att skrota skrovet. Resterande tävlingar i år avverkas med en Jive. Jiven genomgår just nu ett färgbyte. Illgrönt blir vitt! 

/ Jakob SWE 24

Crew-Cam film från Karlsborg!

Under seglingarna i Karlsborg testade jag en ny liten leksak. En liten videokamera med vattentätt hus monterad på akterdäck. Filmerna finns under galleri    /Jakob SWE 24

 Lite bilder från nybygget av Frank Russels design "Gothic"

/ Per M

Lite ny lack på "Kvicken" inför 2014 

/ Jakob M SWE 24