Att bygga från scratch - Projektet "Victory"

Efter att ha byggt och seglat Marbleheadbåtar med varierande framgång under 20 års tid, väcktes lusten att rita en egen konstruktion i början av 2014. Tidigare har jag byggt mina båtar från antingen en färdig form eller ritningar från kända, professionella båttillverkare. För skojs skull hade jag ett par år tidigare skaffat ett program för båtdesign och nu hade jag börjat lära mig grunderna i det. 

Efter någon månad (med ritande varje kväll) hade jag en konstruktion som jag trodde på. Tiden gick innan jag började med pluggen och två SMSF-medlemmar hann åka för att segla VM i Holland. Väl hemma efter VM kom så en hel del nya infallsvinklar om de senaste konstruktionerna från de ledande tillverkarna. Detta gjorde att de fick utvärderas och det ledde till en omarbetning av min design, den fick ett slag i skrovsidan och blev 13mm smalare.

Framåt hösten -14 hade jag en färdig ritning och började skriva ut spanten till pluggen. Projektet var igång på riktigt!

Nu kan jobbet börja!

Fyller facken med balsa 

Pluggen slipad och grundad för att se ojämnheter. 

Spanten resta på byggbädden 

 I slaget ligger en mahognyfanér för att man lättare ska se  det och få en linje.  

Mycket slipande! 

Till vänster:

Skrovsidorna i stäven har ett slag för att motverka dyktendensen samt ge en lyftande effekt när nosen väl dyker.För att få den jämn på båda sidor fälldes det in en glasfiberplatta i spanten med den uttänkta formen. Här har pluggen fått sitt sista lager med lack och släppmedel, klar för lamination av skrovet! 

Efter en lyckad lamination fanns det ett skrov! Frågan var bara om ens tankar och funderingar fungerade i praktiken??         


Att bygga en båt med ett slag i stäven där man behöver klippa upp väven under laminationen är grymt mycket mer krävande än att gjuta ett vanligt skrov. Denna lilla hylla som blir med skarpa kanter är omöjlig att göra utan att klippa så länge man inte har tillgång till vaakumutrustning vid härdningen. Väven vill bara resa från pluggen. Detta innebär att jag lagt förstärkningar inne i båten vid slaget.

Här är diverse delar tillverkade till skrovet. Fenkassett, brunn till konventionella riggar samt radiobrygga. 

Här passar jag in brunnen samt akterdäcket. 


Fenan på plats. 


Med alla däck på plats var det dags för lite lack. Denna gången grå!  2015 års första tävlingar fick jag avstå på grund av att båten helt enkelt inte var klar. Det var mycket som skulle justeras innan det kunde bli provsegling. Jag har använt mina tidigare riggar och behövde därför förlänga masterna då detta smalare skrov är djupare än mitt tidigare "Kvicken"-skrov.

 

"Victory" fick en flygande start med vinst i Jungnerpokalen och Klassmästerskapet. Båten balanserar perfekt direkt vilket jag aldrig hade vågat hoppas på. Jag hade räknat med en del modifieringar. Det är ju en hel del krafter som verkar både över och under ytan som måste ta ut varandra. Kortfattat är jag mycket nöjd. Båten fungerar som jag tänkt mig och gör den inte det är det troligtvis skräp bakom spakarna. Det som återstår nu är att kanske göra några kosmetiska förändringar. Vem vet kanske en mk2 kommer inom en snar framtid?  

Hoppas vi ses på banan! 

Jakob Mårtensson