Byggblogg Vici Marblehead 

Straxt efter att Victory-projektet blivit klart började jag fila på en förfining av designen. Undervattenskroppen är jag nöjd med, men däckets layout och skrovsidornas höjd från vattenlinjen vart i mina ögon inte helt perfekt. Detaljer på pluggen har förfinats, stäven är höjd 5 mm, skrovsidorna mot aktern är sänkta ca 8mm med en ny relingslinje som följd. Även måtten för masters placering har kunnat förfinas något. Små justeringar har gjorts som förhoppningsvis ger det där lilla extra. Med alla saker på rätt plats har jag kunnat räkna ut masternas placering vid användning av "V" eller "O" -segel, vilket kommer att testas på dom två första skroven.

Den nya designen har fått namnet Vici - övervinna på latin.

Två skrov kommer byggas till att börja med, fler vid intresse! 
Skrov nr 1 planeras delta vid Världsmästerskapet i Italien i september!  

Ett avkall har fått göras från designbilden till vänster. Det är det välvda akterdäcket. Det blir inte tillräckligt med plats inne i båten för att få roderok och skot att gå fritt då båten är väldigt smal.

Det är väldigt mycket jobb med att bygga ny plugg så det fick bli en uppdatering av den befintliga. 
Nya looken!   

160616 - Skrov nr 1 under laminering!
Skrovet taget av pluggen! 227 gram stannade vågen på.

Skrovets akter och steglist i fören sätts på plats.

Även fördäcket passas in. Både maströret till swingriggen och fördäcksskenan med krokar till fockarna ska monteras innan fördäcket kan lamineras på skrovet.

Som synes är fören mycket smalare än dom flesta förekommande designer. Min filosofi är att det gör inget om stäven dippar lite (till en viss gräns - steglisten) , så länge inte motståndet ökas. 

Som jag ser det är det omöjligt att bygga bort dykningar helt om man vill ha en båt med moderna linjer. Däremot kan man lindra dem och motverka långvariga stunder av okontrollerbar underhållning! 

Steglisten är både en verkande kraft uppåt samt en ökning i volym, samtidigt som stäven är slank om skadan redan skulle vara skedd.
Maströr och fenkassett på sina rätta ställen - förhoppningsvis!

Lite skrovtillbehör ovan. För- , mitt- och akterdäck, winsch- och roderbryggor, swingrör och förstärkning till däcket.
En månad efter skrovlaminering är skrovet komplett! Finjusteringar med spackel återstår.


Spackling och finjustering klar. Lackning likaså. Här ställs riggarna in till det nya skrovet. 

Lite elektronik och skot och vi är redo för race!